SMS Kapot - Koop iets beters!

Door Erkens op woensdag 18 maart 2009 07:15 - Reacties (20)
Categorie: SMS, Views: 6.598

Zoals sommige wellicht gemerkt hebben staat er al enige tijd de melding "Signature SMS is defect ;(" in mijn signature. Dit heeft ermee te maken dat mijn telefoon die ik gebruik voor het versturen en ontvangen van SMS-jes op mijn server niet meer werkt. Het is stuk! :'(

Tja, pech dan. Het was een oude Nokia 5110 en ik moet zeggen dat hij het lang heeft uitgehouden. Het probleem is dat hij steeds uitvalt na een paar minuten. Dit heeft niet met de accu en/of netvoeding te maken want het display blijft wel aan. Al met al niet leuk want nu kan mijn server mij ook geen notificaties sturen vanuit nagios.

Nu was ik al even aan het prutsen met externe bedrijven die ook dergelijke diensten aanbieden, alleen dat heeft als nadeel dat ik geen notificatie kan krijgen op het moment dat mijn internetverbinding eruit ligt, iets wat ik juist wil weten. Daarnaast zou het dan ook niet meer mogelijk zijn dat jullie zonder extra kosten iets in mijn signature kunnen zetten waarmee die functionaliteit verloren zou gaan (niet dat dat een wereldschokkend probleem is, maar toch).

Dus toen ben ik op zoek gegaan naar een ander toestel. Mijn vader had nog een ander Nokia ergens in het stof liggen dus daarvoor heb ik via eBay een datakabel gekocht en aangesloten, maar echt goed werkt dat ding niet, ik krijg geen stabiele verbinding met die USB datakabel (die van de Nokia 5110 was een normale RS232 kabel).

Om de moed niet op te geven ben ik eens verder gaan zoeken op eBay. En toen viel mijn oog op een Wavecom Fasttrack uit de (oude) M12 serie.

http://tweakers.net/ext/f/fOhHFL10q6SR20gtKj6IeczX/full.gif

Dit is een los "kastje" met een normale RS232 seriele poort waarin je de SIM kaart stopt aansluit op een voeding en klaar. Via normale AT instructies kan je dan alles regelen, dus ook gnokii ga ik aan de kant zetten en het geheel via een eigen applicatie aansturen. Hierdoor zal ik ook veel flexibeler kunnen zijn. Ook de omslachtige methode die gnokii gebruik voor het versturen van een SMS kan dan overboord gegooid worden, ik kan het dan heel eenvoudig direct doen!

Zoiets zou voor mij dus de perfecte oplossing zijn, dus die heb ik maar direct aangeschaft, het wachten is nu alleen nog op de postbode, want de applicatie heb ik aan de hand van de documentatie in principe al af :+

Update 8:44: Geweldig, je post deze weblog in de veronderstelling dat het nog even kan duren, blijkt het inmiddels al afgeleverd te zijn hier *O*

Volgende: Ander SMS nummer 04-'09 Ander SMS nummer
Volgende: Direct Message 02-'09 Direct Message

Reacties


Door Tweakers user michelvd, woensdag 18 maart 2009 08:35

Als je dit blijkbaar via Linux doet (gezien dat je Gnokii gebruikt) kijk dan eens naar smstools, daar kun je heel makkelijk dit soort dingen mee doen. Ook kun je aan de smsd events hangen wanneer sms'jes verstuurd worden of binnenkomen.
Ik heb zelf zo'n wavecom eraan hangen, maar heb het ook werkend gehad met een Nokia 7110 en een Siemens M35i.
Zie ook http://vliegendepinguins.nl/?p=127

Door Tweakers user Erkens, woensdag 18 maart 2009 08:47

Ik heb de smstools van gnokii gebruikt, maar ik vind het niet super handig allemaal, wel had ik al diverse tweaks in de gknokii source toegepast. Daarnaast ben je veel flexibeler door zelf een applicatie op basis van simpele AT instructies te schrjiven. Iets wat ik grotendeels al af heb. Ook kan ik straks wat dingen gaan combineren en de boel gewoon sneller afhandelen.

Ook mooi is dat de wavecom inmiddels hier op kantoor is afgeleverd :P

Door Tweakers user Pantagruel, woensdag 18 maart 2009 09:00

MMM, interresant blogje om te volgen.

Sinds mijn oude Siemens mobiel de geest heeft gegeven zit ik met t zelfde. Na flink wat gepruts met een nokia en de USB data kabel heb er verder geen tijd aan besteedt (en krijg ik net als jij geen SMS als er wat loos is.)

Geen idee hoe goed je frans is, maar er is een wiki mbt de Wavecom.

http://www.queret.net/wiki/index.php/Linux/How-to/WaveCom

(staan zelfs perl scripts voor verzenden van SMS-jes)

Mag ik vragen bij welke E-bayer je t kastje gekocht hebt? (en de prijs). In Nederland kom ik enkel de nieuwere USB variant tegen voor ca §200 (WaveCOm FastTrack +datakabel+antenne+240V voeding)

Update: Speel ze met je aanwinst

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2009 09:01]


Door Tweakers user Erkens, woensdag 18 maart 2009 09:06

Ik heb hem bij toodevious2 gekocht, maar je kan ze ook rechtstreeks op cheapbuyuk.co.uk kopen.
Uiteraard zijn dit dus 2de hands kastjes, maar voor mijn doel zou het goed genoeg moeten zijn.

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2009 09:07]


Door Tweakers user merlijn85, woensdag 18 maart 2009 10:23

In het datacenter heb ik ook zo'n kastje hangen, en met wat gepruts heb ik het destijds werkend gekregen. Gnokii bleek niet altijd even leuk samen te werken met het modem, dus heb ik zelf een stuk in perl geschreven om alles te kunnen doen. De voornaamste reden was dat het modem zo af en toe weleens crashed, en je dan een soft-reset moet geven via een AT commando. Inmiddels heb ik dit in een cron job gezet dat die elke 24 uur een reset doet en de verbinding met de gsm mast controleerd.

Andere problemen die ik tegen ben gekomen is dat het verzenden van smsjes in text mode behoorlijk traag is, dus ik zou zeggen ga ten alle tijden voor PDU mode. Ook had ik een probleem met het opvragen van mijn prepaid tegoed van een Hi simkaart, ook dit heb ik even zelf moeten schrijven.

Als je behoefte hebt aan mijn code, laat dat even weten :)

Door Tweakers user Erkens, woensdag 18 maart 2009 10:27

Ik heb al een applicatie in java geschreven hiervoor (inderdaad via de PDU mode). Momenteel heb ik nog een Hi prepaid kaartje, maar die verloopt binnenkort en dan ga ik over op T-Mobile, op de een of andere manier heb ik met T-Mobile een beter bereik thuis :P

Door Tweakers user Pantagruel, woensdag 18 maart 2009 11:12

Thanks,

ff m'n Ebay account gegevens erbij zoeken, heb al een leuke auction gevonden die nu op ca 4 britse ponden staat. En tweedehands is geen probleem

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2009 11:13]


Door Tweakers user KingOfDos, woensdag 18 maart 2009 11:28

Het ziet er niet slecht uit met zo'n modem/gateway, en voor dat geld geef ik je groot gelijk.

Ik zelf maak gebruik van een gehackte Fonera met OpenWRT en een Nokia 3210. Op de Fonera heb ik PHP-CLI draaien en Gnokii, waar ik de PHP-CLI misbruik als scriptable lang, icm MySQL-Client support. Ik kon namelijk geen andere "makkelijk werkende" (zonder uren te crosscompilen) methode vinden waarmee ik bij MySQL kon komen.

Draaiende setup flow:
SMS -> GSM -> Gnokii -> PHP/MySQL
PHP/MySQL -> Gnokii -> GSM -> SMS

Kosten: 4.31 euro (excl verzendkosten) voor de Fonera.
Ik zit bij MyDads als provider, puur omdat ik een leuk nummer (06 25 600 666, zie mijn sms log) kon kopen, en voor 8c/sms vind ik het nog een nette prijs ook.

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2009 11:33]


Door Tweakers user Erkens, woensdag 18 maart 2009 11:32

Mijn vorige oplossing was ook gebaseerd op enkele PHP-CLI scripts, waarbij echter door een aanpassing van mij in de gnokii code mijn script automagisch getriggerd werd.

Straks doe ik gewoon alles rechtstreeks vanuit java, zowel de communicatie met de wavecom als de output. Wat gewoon een hoop gedoe scheelt en het allemaal overzichtelijker wordt.

Door Tweakers user sylvesterrr, woensdag 18 maart 2009 12:09

Hmm, interessant.

Ik zag net dit object staan op eBay. Dit is ~50% goedkoper dan de rest. Zou dit een ander type modem zijn dan de andere M1206B's op eBay?

Google heeft die vraag nog niet kunnen beantwoorden. Ik heb deze vraag ondertussen ook aan de verkoper gevraagd.

Anders koop ik 'm ook gewoon bij toodevious2 .

Door Tweakers user sebastius, woensdag 18 maart 2009 12:23

Schaamteloze post: Ik heb hier nog een aantal Wavecom GSM modules liggen. Zit wel een smd-connector bij, dus je moet zelf solderen en een MAX232tje er aan hangen, maar ze mogen voor weinig weg!

Door Tweakers user michelvd, woensdag 18 maart 2009 13:46

@sebastius : Heb je daar foto's en gegevens van ? Ik heb wel interesse. Je kunt me mailen op het adres in mijn profiel.

Door Tweakers user Erkens, woensdag 18 maart 2009 13:48

Wellicht handiger om daarvoor naar Vraag & Aanbod te gaan ipv op mijn blog handel te voeren?

Door Tweakers user Sebazzz, woensdag 18 maart 2009 15:59

Hey krijg ik dan wel mijn bericht vergoed :+
Net toen ik een berichtje stuurde om het eens te testen stopte hij ermee :p

Door Pantagruel, donderdag 19 maart 2009 12:49

@Erkens,

Op een E-bay inmiddels ook een WaveCom aangeschaft, vanavond afronden en dan wachten op de zending.

Ik ga je blog dus in de gaten houden ;) al is t maar voor interresante code etc.

Door Tweakers user Erkens, donderdag 19 maart 2009 12:51

Ik heb hem gisteravond via mijn bestaande gnokii setup aangezet en het ding werkt in ieder geval nu totdat ik mijn nieuwe systeem af heb. Enige probleem is dat elke binnengekomen SMS 2x binnenkomt, erg vreemd.

Door Tweakers user Pantagruel, donderdag 19 maart 2009 23:24

GPRS how-to pagina:

http://www.xs4all.nl/~ernstagn/GPRS-HOWTO/GPRS-HOWTO.html

Linux Applications and Tools for Smart Messaging System - SMS

http://tuxmobil.org/phones_linux_sms.html

Door GSM Modems, vrijdag 8 mei 2009 16:08

Hello

I noticed more traffic from this page and saw it was from a happy customer! I'm glad you are happy with your modem and the fast delivery. I am only a small business and work hard to get good delivery service so nice to know it is appreciated!

Phil

Door GSM Modems, vrijdag 8 mei 2009 16:13

You might also want to look at this page for software ideas:

http://www.developershome.com/sms/freeLibForSMS.asp

The great thing about the older Wavecom m1206b modems is that they use standard RS-232 serial which is very easy to use AT commands and also easily compatible with Linux.

They are also on sale by me at much cheaper prices than the §200 for a new USB model!

Door Tweakers user IEF, zaterdag 29 augustus 2009 17:58

Ik gebruik hier een Sierra Wireless PCCard voor (zou ook kunnen met een USB model of met PCI->PCCard adapter).

Daarmee kan ik zowel (Vodafone) HSDPA gebruiken als fallback voor mn internetverbinding, alsook SMSTools gebruiken om notificaties te sturen.

Plus het is geintegreerd, dus een interne oplossing. Ik misbruik er een ouwe laptop voor, die ik ombouw naar accesspoint/gateway/mediaserver/router/etc.

Wel iets duurder dan een 2e hands gateway natuurlijk, maar ook veel meer functionaliteit.

Plus ik kan de PCCard gebruiken voor mobiele data onderweg.

Reageren is niet meer mogelijk