Nee, lampje aan!

Door Erkens op woensdag 10 maart 2010 09:17 - Reacties (36)
Categorieën: Auto, Skoda Yeti, Views: 18.278

*zucht*

Ik, techniek en auto's gaan geloof ik gewoon niet samen ;(
Maandag ging een lampje aan waarna ze in de garage de software hebben geupdate waarmee de "problemen" verholpen moesten zijn.Echter, vanochtend was het lampje _weer_ aan. Gezien ik verder geen verlies aan vermogen heb gemerkt ben ik maar naar mijn werk gereden en zojuist de garage maar even gebeld. Ze vinden het erg vreemd en zullen eens gaan navragen hoe dat kan, ze zullen mij daarna zsm terugbellen.

Nu moet ik dus voorlopig met zo'n brandend lampje rondrijden, ik kan je vertellen, dat rijdt niet echt prettig...

Waarom is mijn auto op maandag geleverd :'(

Volgende: Engine fault: Workshop! 04-'10 Engine fault: Workshop!
Volgende: Lampje is uit :) 03-'10 Lampje is uit :)

Reacties


Door Tweakers user Fitz, woensdag 10 maart 2010 09:24

Groene, oranje en blauwe lampjes mogen best aan staan op je dashboard. Wanneer ze rood worden, dan moet je je zorgen gaan maken ;)

Door Tweakers user Eddos, woensdag 10 maart 2010 09:25

Dat lampje brandt bij bijna al de VW Crafters waar ik in heb gereden, en die dingen hadden vaak nog geen 5000km gelopen.
Ging ook wisselend aan/uit, niemand die zich daar echt druk om maakte :)

Door Tweakers user Elijan9, woensdag 10 maart 2010 09:29

Jij en auto's :/ Misschien moet je tester worden, als er iets mis is, komt het bij jou boven water. In elk geval GEEN buschauffeur of piloot worden of ik wil niet mee... :|

Door Tweakers user Napsju, woensdag 10 maart 2010 09:30

Soort Lada dus. Heb ik ook gehad met mijn geleende Samara Diva Sedan... :X

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 09:35

@Fitz: dit lampje hoort niet aan te zijn, het wijst immers op een mogelijk probleem. Als het rood is dan is het gewoon te laat imo.

@ Eddos: Ik maak me er wel druk om, het is namelijk mijn auto waar ik mijn spaargeld in gegooid heb. Dus nogal logisch dat ik me druk maak om lampjes die in principe niet horen te branden.

@Elijan9: Nee, lijkt me ook niet handig als ik een bus ga rijden, die krijg ik vast ook stuk :+

Door Tweakers user AtleX, woensdag 10 maart 2010 09:35

De kans bestaat dat na de softwareupdate van gisteren niet alle meldingen gereset zijn. Ga anders vandaag nog even naar de dealer, laat ze weer zo'n gaaf VAGCOM ding aan je auto knopen en dan weer eens uitlezen.

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 10 maart 2010 09:35

Maar wel behoorlijk vervelend!

Nou, als een lampje brandt dat bedoeld is om een foutstatus aan te geven, maak ik me van nature uit zorgen. Dat lampje gaat immers niet zomaar branden.
Als iedereen zegt en denkt " maak je geen zorgen", dan zal dat wel zo zijn zeker? Waarom zetten ze het lampje er dan eigenlijk op/in?
Of is dat een "vergaarbak": doe dat lampje branden als er ergens anders geen enkel ander lampje voor kan dienen. Kan de monteur het uitzoeken... of andere trucs toepassen om de chauffeur het gevoel te geven van "lampje brandt niet, alles ok".

Ik rij nu zef bijna 2 jaar met zo'n lampje. Pas het laatste half jaar de eerder beschreven problemen ondervonden (motor gaat stationair wel eens (niet altijd) onder de 400-500 toeren en valt dan uit).
In het begin dat dit lampje brandde, had ik geen problemen.

@ Erkens: Ik ben voor jou blij dat het zich voordoet in de garantieperiode. Dat "geluk" heb ik niet.
En ik hoop van harte dat je niet moet gaan ondervinden waar ik mee sukkel.
Denk aub. niet dat dit iets met jou te maken heeft (of een vloek of een speling van het lot of whatever is). Zoals je uit de reacties op je andere posts kan afleiden, komt dit bij Skoda en sommige VW's wel meer voor.

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 09:37

@AtleX: ik zag wel dat ze van alles aan het resetten zijn, laten we maar hopen dat dat het is. In ieder geval zei de man die ik aan de telefoon kreeg dat ze zouden navragen bij de fabrikant ofzo en dat ze me daarna terug zouden bellen en dat ik dan ergens deze week langs kon komen.

Door Tweakers user Faust, woensdag 10 maart 2010 09:38

Vervelend!
Heb nog nooit zoveel problemen met een auto meegemaakt. Al heb ik geen ervaringen met nieuwe auto's..

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 09:38

@kleinesmurf: moet je eens mijn eerdere blogposts over mijn Nissan lezen :+ (ook dat was gelukkig garantie werk)

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 10 maart 2010 09:45

@Erkens: Jaja, heb het verhaal gevolgd... ;-)
Vond het toen wel lekker voor je: geen nieuwe wagen en toch garantie.

wiebelt verlegen met linkervoetje en kijkt stiekem jaloers :)

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 09:48

Jaloers? Prima, dan mag jij alle problemen hebben :Y) Die hoef ik toch niet :P

Door Tweakers user ScytheNL, woensdag 10 maart 2010 09:48

ECU, de hel van iedere autobezitter..Daarbij verbonden het motormanagement lampje.
Legio's aan redenen waarom dat lampje kan gaan branden/knipperen/flikkeren whatever..

Zelf kun je er niet 123 achter komen waarom het gaat branden maar het lijkt belangrijk.
Je moet er voor naar de garage (in de meeste gevallen) om de ECU uit te laten lezen en storingen te laten verhelpen. Blijkt vaak zat dat ze bij de garage zelf ook niet eens weten waar ze moeten zoeken en zomaar wat dingen resetten/aanpassen. Of erger nog vergeten te resetten/aan te passen. Ga je weg en dan komt het lampje vanzelf weer naar boven.

Om maar even een voorbeeld te geven: Alles wat met de motor te maken heeft kan ervoor zorgen dat het lampje gaat branden. Succes.

Lambda sonde kapot waardoor de ECU een verkeerd mengsel gaat leveren waardoor er een andere sensor weer iets anders op pikt wat niet zou moeten waardoor de ECU weer het mengsel aan past maar dit wordt geregistreerd als een luchtmassa meter probleem waardoor er weer een ander mengsel moet worden geleverd maar dit klopt niet met wat een andere sensor zou moeten waarnemen etc etc. failure cascade.

4 of 5 redenen waardoor het lampje is gaan branden. En dan is een verkeerd mengsel nog niet eens een echt probleem voor de motor.

Wat bij mijn auto ooit nog het beste heeft gewerkt. ECU van de stroom lostrekken en ff wachten. Alles reset dan vanzelf.

Door Tweakers user xAndyx, woensdag 10 maart 2010 09:58

Bij mijn audi ging er ook een lampje branden.

Ik in boekje kijken, voorgloei spiralen diesel. Vervolgens werk bellen en naar de dealer.
En dan krijg je te horen "Ooh ja dat lampje gaat ook aan als je achterlicht schakelaar niet goed werkt". |:(

Kunnen ze dat nou niet op een ander lampje signaleren, had ik gewoon naar mn werk gekunt..

Door Tweakers user Saffie_time, woensdag 10 maart 2010 10:02

Erkens ik zou me niet zo druk maken dat hij op maandag geleverd is.
Mocht hij nu op maandagochtend gemaakt zijn.....

Zonder alle gekheid is het wel enorm vervelend dat ook deze nieuwe bolide weer problemen geeft. Ik wens je veel succes met het drama dat garage heet.

Hier zelf een skoda (octavia met 180.000 op teller) hetzelfde lampje aan.
Er is zoals hierboven al zeer treffend beschreven heel veel vervangen en geprobeerd maar de oorzaak nog niet gevonden.
Bij mij geen garantie dus duur.
Mijn advies: zorg ervoor dat je liever nu de auto te vaak bij de garage neer zet zodat je 100% zeker weet dat er geen probleem is. Mocht je dat na je garantie moeten doen wordt je daar echt niet vrolijk van.

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 10 maart 2010 10:02

@Erkens: Jaloers op die garantie op een tweedehands-wagen. Niet op je problemen.
Lees nog eens m'n posts na: heb er al genoeg ;)
Overigens ben ik aan het bezinnen wat ik met mijn bakkie ga doen: de geplande 'tweaks' zijn alleszins voor onbeperkte tijd uitgesteld, eerst moet die motor maar eens blijven draaien.
Of het wordt een ander, maar dan even doorsparen, want dit komt nu wel heel onverwacht.

Door Tweakers user Spammerboy, woensdag 10 maart 2010 10:24

Heb zelf een Skoda Octavia gehad. Zelfde lampje ging branden. Garage gebeld, kon ermee doorrijden, geen probleem. Toch maar even naar de garage gegaan, aan de computer gehangen, lampje weer uit. Week later lampje weer aan. Tot drie keer toe terug geweest naar de garage omdat het lampje maar bleef branden. Toen maar gewoon doorgereden en niks meer aan gedaan. Was toch een lease-auto....

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 10:27

@kleinesmurf: De garantie van mijn Nissan was de standaard 6 maanden BOVAG garantie die je krijgt bij 2de hands auto's (boven een bepaald bedrag) en mijn probleem was (gelukkig) nog binnen die 6 maanden boven water gekomen, dus daar was ik wel blij mee :P

@Spammerboy: dat is dan weer het voordeel van lease: het boeit niks en het kost niks ;)

Door Tweakers user LeVortex, woensdag 10 maart 2010 10:44

mwah dat lampje hoeft niet te betekenen dat er echt wat mis is, vaak gewoon een storing. Zou me er niet zo heel druk om maken eigenlijk (het moet wel verholpen worden natuurlijk, het is een nieuwe auto)

Door Tweakers user Beaves, woensdag 10 maart 2010 10:45

Ehm, een lease auto kost wel geld, in ieder geval de bijtelling, ervan uitgaand dat je meer als 500KM prive rijdt en vaak nog een eigen bijdrage aan de werkgever. Zo ben ik netto ongeveer 350-400 Euro per maand kwijt aan mijn lease Focus.

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 10:49

@LeVortex: het betekend niet dat er iets mis is maar wel dat het een storing is 8)7
Dat is toch hetzelfde: storing = niet normaal gedrag ;)

@Beaves: ik zeg ook niet dat lease niks kost, maar het (dure) onderhoud, dat merk je niet omdat je altijd een vast bedrag betaald en mocht de auto echt kapot zijn dan krijg je uiteindelijk wel een nieuwe. Natuurlijk, als ik mijn kosten omreken (rekening houdend met afschrijving en toekomstig onderhoud) ben ik ook wel zoiets kwijt, maar met lease "boeit" het minder, getuige ook de manier hoe sommige lease rijders met hun auto omgaan.

Door Tweakers user Poenzkie, woensdag 10 maart 2010 11:03

Is blij dat hij in een oude auto rijd zonder al dat elektronisch geneuzel erin :+

Ik snap best dat het handig kan zijn allemaal. Maar doe mij maar gewoon een auto met gewon een motor erin die ook draait zonder al die onzin.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 10 maart 2010 11:08

@Poenzkie:
Dat lampje is van het motormanagement, dus tenzij je een ECHT oude auto hebt met carburateur denk ik toch echt dat jouw auto ook zo'n lampje heeft ;)

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 11:10

@Luuk1983: True, en dan nog, liever een waarschuwing via een lampje dat er wat mis is dan plotseling rook en stilstaan op de snelweg :P

Door Tweakers user SimplyMe, woensdag 10 maart 2010 11:15

Dag Erkens
Ik rij zelf een skoda fabia combi en dat lampje ging bij mij ook ooit eens knipperen en branden. Precies de dag dat ik naar lowlands zou rijden |:( .
Daarbij ging ook nog eens het lampje branden dat er iets mis zou zijn met mijn uitlaat/filter ding.

Naja even gebeld met de dealer e die zei dat ik wel gewoon dor kon rijden. Maar na lowlands gelijk naar de dealer. Sensor kapot, iets met lucht of zo, toen alles weer gereset.
Is sindsdien uit gebleven (klopt even op dood hout).

Heb je verhalen gelezen van je Nissan, veel succes de komende tijd, en je dealer gewoon aan je garantie houden.

Door Tweakers user Blasterxp, woensdag 10 maart 2010 11:27

Hoi,

zie reactie vorige blog. Ze moeten gewoon even -=goed=- inhoudelijk gaan kijken wat er mis is.

Laat je dus niet afschepen met weer andere software, ik wil vieze overals en olie vingers zien!

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 11:31

@Blasterxp: Ze hebben maandag de motorkap opengehad en hij heeft even snel naar het betreffende onderdeel gekeken.
Maar dit software ding was gewoon een bekend probleem bij deze motor. Het is nu even afwachten.

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 10 maart 2010 12:07

@Erkens: Ha fijn, ben niet op de hoogte van de garantieregelingen in Nederland voor tweedehandswagens.
Eigenlijk ook niet over de eventuele garantie als je in Vlaanderen / België een tweedehandswagen zou kopen.

Ik kocht de mijne nieuw begin 2001, niets voorgehad tijdens de garantieperiode, de lampjes-toestanden begonnen pas op z'n 6 jaar, flink later dus...

Los van dit lampies-gedoe hoop ik dat je het wel een fijne wagen vindt :9

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 12:14

Dat storingslampje is in principe niet meer dan gewoon vervelend, verder is het gewoon een lekkere bak om mee te rijden :9 (en dat is natuurlijk puur persoonlijk)

Door Tweakers user Kale Kiwi, woensdag 10 maart 2010 12:30

Nou ik zou me zeker wel druk maken! Mijn vader had een Skoda Octavia waarbij dit lampje ook brandde. Toen hij op een dag iets te hard over een drempel heenging is de auto ontploft. Niet alleen mijn vader weggevaagd, maar ook het hele dorp Borstum. :o

Oppassen dus!

Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 12:47

Dat is nu juist het "leuke" van dit lampje: het kan echt alles betekenen 8)7

Wat ik dan niet snap is waarom de het display niet gebruiken om extra uitleg te geven over de storing. Daar komt wel te staan dat je brandstoftank bijna leeg, als je te hard rijd etc, maar niet dat er iets mogelijk mis is...

Door Tweakers user Soldaatje, woensdag 10 maart 2010 12:48

Het lijkt me wel handig als je die ECU ook zelf zou kunnen uitlezen met een netbook en usbkabel. Weet je tenminste of je je echt druk moet maken of niet.

Door Tweakers user base_, woensdag 10 maart 2010 12:54

misschien toch eens een OBD kabel aanschaffen: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28528 , dan weet je tenminste waarom het lampje gaat branden (aangezien jouw garage daar blijkbaar geen duidelijkheid over kan geven)

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 maart 2010 12:55]


Door Tweakers user Erkens, woensdag 10 maart 2010 13:16

@base_: Ik kon in de garage gewoon meelezen hoor? Daar stond dat het een storing aan het inlaatspruitstuk was, datzelfde zou ik met zo'n kabel ook uitlezen, dus wat voor meerwaarde heeft het dan voor mij? Als dat lampje aangaat betekend het gewoon dat ik langs de garage moet.

Door Tweakers user Peekster, woensdag 10 maart 2010 15:22

Skoda. De garantie is al verlopen als bij de dealer de straat uit bent.

Door Tweakers user Jeebus, donderdag 11 maart 2010 09:08

Haal die lelijke sticker eens van die zonneklep af.

Reageren is niet meer mogelijk